Főoldal » 2012 » November » 4 » Menj el a Marsra!
5:39 PM
Menj el a Marsra!
Már megint a mars? Kérdezhetnétek. Na igen, mivel tegnapi kirohanásomban elég negatívan beszéltem a mai űrkutatásról, most szeretnék egy pozitív ellenpéldát is felhozni, ami megmutatja, hogy van még remény! Holland tudósok csoportja keltette életre a Mars One projektet, aminek lényege, hogy egy valóságshow keretében 2023-ra egy négy emberes csapatot küldenének a vörös bolygóra, majd ezután két évente újabb négy fős csoportok követnék őket, végül egy 40 fős kolóniát hozva létre. Technikailag az egész már ma kivitelezhető, ezért is kezdődik meg jövőre az első csoport válogatása. Ezután egy tíz éves tréning alatt fogják megtanulni az űrhajózás tudományát, sőt geológiai, mezőgazdasági és orvosi ismereteket is meg kell tanulniuk, hiszen a Marson magukra hagyott csapatnak baj esetén akár komolyabb műtéteket is el kell tudniuk végezni. Mielőtt bárkinek nagyon megtetszene a dolog és szaladna jelentkezni, az egész küldetésben az egyetlen "aprócska" bökkenő, hogy ez bizony a tudomány jelenlegi állása szerint egyutas misszió! Bizony, jól értitek. Aki odamegy, az többet nem jön vissza, ugyanis a Mars felszínéről jelenleg nem tudják feljuttatni az űrhajósokat. Ez nem jelenti azt, hogy a közeljövőben nem találnak erre megoldást, de akár hiszitek, akár nem, az előzetes felmérések szerint még így is rengeteg lenne a jelentkező. Sokan megszállott tudósok, vagy olyanok akik jelenlegi zord életkörülményeikből csak így tudnának kitörni. Egy dolog biztos: akik benne lesznek a kolóniában, azokat az egész emberiség úttörőként, hősökként fogja tisztelni. A másik, hogy a projekt tuti nem fog elakadni, hiszen nem egy állami űrügynökség fogja csinálni, ahol leszavazzák a költségvetést, és keresztbe tesznek mindenféle lobbi érdekek. Kizárólag cégek befektetéseiből fog létrejönni a dolog, akik mind komoly reklámbevételre számítanak az űrből közvetített big brother után, így mindent meg fognak tenni, hogy a befektetett pénzüket mihamarabb viszont láthassák, kamatostúl! Ezért történhet meg, hogy emberes küldetésekben hamarosan a magánszféra le fogja pipálni az állami hivatalokat, mint ahogy azt már számtalan sci-fi filmben előre vetítették nekünk az alkotók. A tervek szerint először egy alkatrészekkel és napelemekkel teli szállítmányt lőnének fel 2016-ban. Ezt követné 2018-ban egy rover, aminek feladata a kolónia kialakításának tökéletesen megfelelő helyszín felkutatása lesz. 2021-ig az összes lakó, létfenntartó és tároló modul a helyére kerül az akkor már két rover segítségével. A teljesen előkészített és beüzemelt bázisra 2022 szeptemberében indulna útnak a Földről a nagy csapat, hogy végül 2023-ra megérkezhessenek a vörös bolygóra.

Na, ez a hír már be tudja indítani az ember fantáziáját! Az enyémet is beindította, bár erről még nem beszélhetek, ugyanis egy pályázat keretében írtam a téma kapcsán egy novellát. Amint meg lesz az eredményhirdetés (2012. dec. 01.), be fog kerülni az eddig megjelent műveim közé. Végezetül már csak egyetlen kérdésem maradt: ha ez egy valóság show lesz, hogy zajlik majd a kiszavazás? "Joe, sajnos te kaptad a legkevesebb szavazatot... egy perced van, hogy elbúcsúzz a többiektől, aztán indulj a zsilipek felé..." Hát igen, a show biznisz már csak ilyen! :)
Megtekintések száma: 623 | Hozzáadta:: buster | Címkék (kulcsszavak): Mars, Mars One, emberes küldetés, űrkutatás | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
Ha szeretnél hozzászólni a témához, kérlek regisztrálj. Nem kerül semmibe, és csak pár perc az egész!
[ Regisztráció | Belépés ]