Főoldal » 2013 » Május » 18 » Vitrin és háló
10:27 AM
Vitrin és háló
Ez a cím lehetne egy takarító mindennapjainak jellegzetes képe is, de itt most a két mai világnapra, a múzeumok és az internet napjára utal. Az internet létrejöttét a katonai hírszerzésnek köszönhetjük, akik egy titkos kommunikációs hálót szerettek volna létrehozni, információk és adatok gyors továbbítására, akár atomtámadás esetén is. A fejlesztéseket a hatvanas években nem meglepő módon az összeesküvés elméleteket kedvelők körében nagy hírnévnek örvendő DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) végezte, így mint sok más hasznos (és kevésbé hasznos) találmányt, ezt is nekik köszönhetjük. Köszi, DARPA! :)
Később a használatát megengedték egyetemeknek, kórházaknak, mígnem betört a civil szférába is. Mára már a világ nagy részén elterjedt, sőt már létezik egy ún. mélyűri hálózat is, ami a távoli szondák és esetleges emberes űrkutatási projektek esetén a legénység kommunikációját továbbítják nagy sebességgel.
Napjainkra nagyon hasznos és kifejlett lett az internet, és még mindig vannak benne újabb és újabb lehetőségek. Azért vigyázni kell, mert bizony vannak árnyoldalai is! Ilyenek pl. az adathalászok melyekről már írtam egy korábbi, közösségi oldalakról szóló bejegyzésemben,vagy a vírusok, és különböző átverések amibe a gyanútlan ember mint kiszemelt aktuális balek belefuthat... nem is beszélve a rengeteg fals információról, ami miatt nagyon alaposan meg kell tudnunk szűrni a netről begyűjtött adatokat.
Mindent összevetve mégis azt mondom, hogy kiváló újítás, aminek a segítségével az ember könnyebben rátalálhat közösségekre, megmutathatja magát, a gondolatait, termékeit, alkotásait akár mint cég, akár mint magánember, ahogy én is teszem ezen az oldalon keresztül. Ráadásul a visszajelzéseket sem kell másodkézből kutakodni, hiszen ma már minden valamire való oldalon van legalább egy "like" gomb, és lehet a bejegyzésekre szavazni, vagy akár közvetlenül hozzászólni.
A hatvanas években fejlesztett technológia, és az akkor használatos gépek mára már múzeumokban vannak, sok eszköz mai szemmel nevetségesnek is tűnhet, mégis nélkülük nem juthatott volna idáig a fejlődés. Ezért néha érdemes ellátogatni egy-két múzeumba, mert ahhoz hogy az ember tudja merre tart, előbb nem árt azt is tudni, hogy honnan jött.
Megtekintések száma: 514 | Hozzáadta:: buster | Címkék (kulcsszavak): Internet, múzeumok világnapja, múzeum, internet világnapja | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Ha szeretnél hozzászólni a témához, kérlek regisztrálj. Nem kerül semmibe, és csak pár perc az egész!
[ Regisztráció | Belépés ]